Laatst had een mevrouw een vraag over wat zij bijzondere kinderkosten noemde. Haar zoon van 14 kan met school op een kunstreis, een hele week lang, en dat kost zo'n € 500. Zodoende heeft ze haar ex-man gevraagd hieraan mee te betalen, maar die zegt dat hij voldoende kinderalimentatie betaalt en dat zij het daarvan moet doen. Heeft hij daarin gelijk?
Bijzondere kinderkosten
Even doorvragen leert dat de kinderalimentatie door de advocaat destijds via de Tremanormen is vastgesteld. Dat komt neer op een waarde uit een tabel, gebaseerd op wat mensen gemiddeld aan hun kinderen uitgeven tijdens het huwelijk. En aangezien de kinderen er door een scheiding niet op achteruit horen te gaan wordt dat als een goed uitgangspunt beschouwd voor kinderalimentatie. Zie ook Hoogte kinderalimentatie
Het resultaat is vaak dat in de afspraken alleen een kinderalimentatie wordt afgesproken, zonder expliciet te maken waarvoor dat bestemd is, zodat dit soort onduidelijkheden blijven bestaan. Is in de kinderalimentatie alles vervat, dus ook dit soort bijzondere kinderkosten? Of moet hij daar extra voor betalen? En wat zijn dan bijzondere kosten, als je dat niet van tevoren hebt vastgelegd? Denk eens aan brillen en lenzen, onverwachte medische kosten, extra kinderopvang, etc. En wat als de overheid toeslagen en andere belastingvoordelen beperkt of uitbreidt, zoals kindgebonden budget, kinderbijslag, huurtoeslag, zorgtoeslag, etc.
Regelen in het ouderschapsplan
Het is een dilemma die bij het scheidingsproces kan worden opgelost, maar wat helaas maar al te vaak over het hoofd wordt gezien of genegeerd. Heldere afspraken zijn nodig, die ook duidelijkheid geven over wijzigingen in de toekomst. Want anders loopt u geheid tegen dit soort onduidelijkheden aan, met als gevolg ruzie met de ex-partner en mogelijk financiële problemen voor tenminste één van de twee. Terwijl dat echt niet nodig is. Goed bespreken tijdens de scheiding en netjes vastleggen in het ouderschapsplan. Dan zijn dit soort vragen meteen beantwoord.
In dit geval bleek in het ouderschapsplan te staan dat mevrouw met de ontvangst van de kinderalimentatie verantwoordelijk was voor ALLE uitgaven voor hun zoon. Zij moet het reisje dus betalen en bezuinigen op iets anders. Dat is in de ogen van sommigen niet geheel eerlijk, maar dat valt misschien wel mee. Bent u getrouwd en heeft u onverwachte extra uitgaven, dan gaat u er ook zo mee om. Een extra vakantie-uitgave? Nou, dan kopen we even iets minder kleding of een maand later.
Wat kosten kinderen?
Wist u dat een gezin 26-28% van de uitgaven aan de kinderen spendeert? Ongeacht de omstandigheden, aantal kinderen, etc.? Opvallend niet? Kinderen kosten dus niet een bepaald bedrag, maar je geeft als ouders een bedrag aan ze uit. Bij een hoger in komen is het budget voor de kinderen hoger, maar ook de bijstandsgezinnen hebben drie kinderen soms. En dat "kan" ook.
Kinderkosten herberekenen
Ook als u alles goed geregeld heeft bij de scheiding zal het vaak zo zijn dat de situatie van u, de kinderen of uw ex partner zodanig verandert dat de financiële afspraken niet meer kloppen. In dat geval is het om nieuwe afspraken te maken, want als iemand het gevoel heeft teveel te betalen of te weinig te ontvangen kan dat makkelijk tot gedoe leiden. En daar zit niemand op te wachten, vooral de kinderen niet.
In goed onderling overleg is het vaak prima mogelijk om nieuwe afspraken te maken en vast te leggen. Is het complex vanwege de onderlinge verhouding of gewoon omdat er erg veel veranderd is, dan helpen wij graag met een herberekening.