06 22 750 867

Alimentatie indexering 2024

Ieder jaar in november wordt de alimentatie indexering voor het volgende jaar bekend gemaakt. Voor 2024 betekent dat 6,2%, zie Rijksoverheid.

Alimentatie indexering 2024 erg hoog?

De eerste reacties op dit percentage zijn dat mensen het hoog vinden. Misschien goed om dat enigszins in perspectief te plaatsen.

Over 2023 is er sprake van een forse inflatie. Aangezien alimentatie een onderhoudsplicht is, die erop is gebaseerd om iemand die dat nodig heeft van de nodige middelen te voorzien, is het logisch dat alimentatie indexering in lijn is met de inflatie.

Dat ook de lonen over de breedte fors zijn gestegen maakt het in principe ook draagbaar voor diegenen die moeten betalen.

Alimentatie herberekenen?

Het is altijd goed om van tijd tot tijd te controleren of de alimentatie afspraken nog voldoen. Zijn er inmiddels (veel) zaken gewijzigd, dan kan een herberekening verstandig zijn. Bijvoorbeeld als in uw individuele geval het inkomen achterblijft van degen die moet betalen. Of als er juist meer inkomen is bij de alimentatiegerechtigde. Meer informatie over het herberekenen vindt u onder Alimentatie herberekenen particulieren.

Zelf actie ondernemen

De indexering van kinder- en partneralimentatie gaat niet automatisch, partijen zullen die zelf moeten toepassen bij betalingen vanaf 1-1-2024.

Bent u alimentatieplichtig, dan is het het beste om voor 1 januari aan uw ex-partner aan te geven wat de alimentatie vanaf januari zal worden. Die verplichting tot verhoging ligt er sowieso, en het zal zeker gewaardeerd worden als u dat gewoon netjes doet en aangeeft.

Bent u alimentatiegerechtigde, dan is het het beste om in eerste instantie af te wachten, en uw ex-partner de kans te geven om het zelf netjes te regelen zoals hierboven aangegeven. Dat werkt voor beiden het fijnste.

Mocht u in januari vaststellen dat de alimentatie indexering niet is toegepast, dan kunt u altijd een vriendelijk berichtje sturen met het verzoek dit te herstellen.

Voert u het op deze manier uit, dan is de kans het grootst dat de alimentatie indexering 2024 zonder onderlinge problemen netjes wordt doorgevoerd.

Otto Philipse

Ervaren (15 jaar) scheidingsbemiddelaar en leverancier van financiële diensten aan advocaten en mediators. Alimentatie berekeningen, ook de meer complexe voor ondernemers of waarin samenloop van toepassing is. Brede financiële achtergrond en veel ervaring met scheidingen.
[email protected]
envelope-ochevron-downphonemenu-circlecross-circle