06 22 750 867

Alimentatie indexering 2023

Ieder jaar in november wordt de indexering van de alimentatie voor het volgende jaar bekend gemaakt. Zodoende weten we dat voor 2023 een wettelijke indexering van 3,4% van toepassing is, zie Rijksoverheid.

Zelf actie ondernemen

De indexering van kinder- en partneralimentatie gaat niet automatisch, partijen zullen die zelf moeten toepassen in debij betalingen vanaf 1-1-2023.

Bent u alimentatieplichtig, dan is het het beste om voor 1 januari aan uw ex-partner aan te geven wat de alimentatie vanaf januari zal worden. Die verplichting tot verhoging ligt er sowieso, en het zal zeker gewaardeerd worden als u dat gewoon netjes doet en aangeeft. Zeker met de huidige verzwaring van allerlei lasten zal dit enige geruststelling geven.

Bent u alimentatiegerechtigde, dan is het het beste om in eerste instantie af te wachten, en uw ex-partner de kans te geven om het zelf netjes te regelen zoals hierboven aangegeven. Dat werkt voor beiden het fijnste.
Mocht u in januari vaststellen dat de alimentatie indexering niet is toegepast, dan kunt u altijd een vriendelijk berichtje sturen met het verzoek dit te herstellen.

Voert u het op deze manier uit, dan is de kans het grootst dat dit zonder gedoe kan worden doorgevoerd. Men vangt nu eenmaal meer vliegen met honing dan met azijn...

Alimentatie herberekenen?

Het is goed om van tijd tot tijd te controleren of de financiële afspraken nog voldoen. Zijn er inmiddels (veel) zaken gewijzigd, dan kan een herberekening verstandig zijn, om de afspraken zuiver te houden. Meer informatie over het herberekenen vindt u onder Alimentatie herberekenen particulieren.

Otto Philipse

Ervaren (15 jaar) scheidingsbemiddelaar en leverancier van financiële diensten aan advocaten en mediators. Alimentatie berekeningen, ook de meer complexe voor ondernemers of waarin samenloop van toepassing is. Brede financiële achtergrond en veel ervaring met scheidingen.
[email protected]
envelope-ochevron-downphonemenu-circlecross-circle