06 22 750 867

Co-ouderschap en kinderalimentatie

Heb je het over co-ouderschap en kinderalimentatie, dan loop je al gauw tegen het feit aan dat veel instellingen, wetten en normen nog uitgaan van de klassieke rolverdeling tussen man en vrouw... Jazeker, ook nu nog! De Tremanormen en de rechtbanken kunnen prima overweg met een vrouw die thuis zit en voor de kinderen zorgt, terwijl manlief werkt. Maar als de zorg voor de kinderen meer wordt verdeeld en ook de moeder een inkomen heeft wordt het een stuk complexer. Wat dan te doen?

Kinderkosten

Eerst zal duidelijk moeten zijn wat de kinderen kosten. Dat kan aan de hand van de tabellen van de tremanormen, of u stelt samen een begroting op, een schatting van  de kosten van de kinderen. Ik heb een handig schema dat u daarbij goed kan helpen. Vervolgens is de vraag wie welke uitgaven doet. Dat kan gewoon op basis van praktische overwegingen en zegt nog niks over de verdeling van de kosten of ieders ruimte daarvoor.

Gezamenlijke kinderrekening

Een handig ding, zeker bij co-ouderschap. Beiden kunnen uitgaven doen voor de kinderen, er is minder onderlinge betaling nodig en het wordt inzichtelijk wat er aan de kinderen wordt uitgegeven. Het kan echter ook een bron van irritatie en gedoe zijn als ieder van u heel anders over uitgaven aan de kinderen denkt. Goed over nadenken dus.

Verdeling van de kosten

Heb je de kosten in beeld, dan is de vraag wie wat betaalt. Vooral bij co-ouderschap en kinderalimentatie is dat iets minder vanzelfsprekend.Trema gaat er vanuit dat dit gaat op basis van draagkracht. Draagkracht is het verschil tussen je inkomen en wat je zelf minimaal nodig hebt om je eigen kosten te dragen. Daarmee doet draagkracht recht aan je mogelijkheden om naast je eigen lasten bij te dragen in de kosten van de kinderen.

U kunt echter ook kiezen voor een verdeling naar inkomen, wat makkelijker zelf vast te stellen is en vaak aansluit bij hoe u het tijdens het samenzijn deed. Of u kiest voor een vaste verhouding, bijvoorbeeld 50/50.

Toekomst

Kinderen ontwikkelen zich en ook uw eigen situatie of die van uw ex-partner verandert vaak nog. Uw kind gaat naar een andere (middelbare) school, gaat studeren en/of op kamers. Of u of uw ex-partner krijgt een andere woning, gaat samenwonen, trouwen en misschien wel weer kinderen krijgen, wordt ontslagen, neemt een andere baan, etc. etc. Al deze zaken hebben direct invloed op uw afspraken. Dus denk hierover samen of met uw Raadgever na wat er dan moet gebeuren. Kijk minimaal éénmaal per jaar naar de kosten en of alles nog eerlijk is. Zodat u geen scheve gezichten krijgt.

Toeslagen en heffingskortingen

De fiscus is u als alleenstaande ouders hier en daar goed gezind. Maar aan wie komen ze nu precies toe? Aan de kinderen of aan de ouders? En wat als bijvoorbeeld Kindgebonden Budget of Inkomensafhankelijke Combinatiekorting plotseling wijzigt of vervalt, bij u beiden of een van u? Dan zijn de kinderkosten of is de inkomen- en draagkracht verhouding opeens heel anders en kloppen de afspraken niet meer. Check dit minimaal jaarlijks een keer met elkaar. Rond de jaarwisseling staat in mijn nieuwsbrief wat er zoal verandert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Otto Philipse

Ervaren (15 jaar) scheidingsbemiddelaar en leverancier van financiële diensten aan advocaten en mediators. Alimentatie berekeningen, ook de meer complexe voor ondernemers of waarin samenloop van toepassing is. Brede financiële achtergrond en veel ervaring met scheidingen.
[email protected]
envelope-ophone