06 22 750 867

Einde partneralimentatie

Als er bij een scheiding partneralimentatie wordt afgesproken, dan is dat altijd voor een zekere termijn. Onder welke voorwaarden is het einde partneralimentatie?

Einde partneralimentatie

Ieder heeft na de scheiding de wettelijk plicht te streven naar financiële onafhankelijkheid. Dat betekent dat als degene die de alimentatie ontvangt (meer) gaat verdienen de partneralimentatie lager wordt. Verdient deze persoon op een gegeven moment zoveel dat hij/zij hetzelfde te besteden heeft als tijdens het huwelijk, dan kan de partneralimentatie worden beëindigd. Er is immers geen zorgplicht meer, ieder kan financieel gezien voor zichzelf zorgen. We noemen dat nihilstelling.

Samenwonen, maar wat is dat?

Gaat een ontvanger van partneralimentatie trouwen, geregistreerd partnerschap aan of "samenwonen als ware men gehuwd" (zie BW 1:160) dan stopt de partneralimentatie ook. De (ietwat ouderwetse) gedachte daarbij is dat iemand anders dan de zorgplicht van de alimentatieplichtige overneemt. Maar wat is samenwonen in dit verband?

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft daar een vrij duidelijke uitspraak over gedaan. Die komt erop neer dat als je een LAT relatie hebt, zelfs als dat met twee eigen woningen is, er toch sprake kan zijn van samenwonen. In dit geval voerden deze mensen een gemeenschappelijke huishouding omdat ze veel tijd samen doorbrachten, samen boodschappen deden en kookten voor elkaar, voor elkaar zorgden bij ziekte, samen de vakanties en vrije tijd doorbrachten en samen onderhoud aan beiden huizen pleegden. In zo'n geval spreken we van een economische gemeenschap, die ook reden kan zijn om het recht op partneralimentatie te doen vervallen.

Einde termijn partneralimentatie

Uiteraard eindigt de partneralimentatie ook als de afgesproken periode verlopen is. De standaard termijn is 5 jaar, maar kan door diverse factoren naar boven of beneden afwijken.

Op Hoe lang partneralimentatie betalen? kunt u zien hoe lang de termijn in uw geval is.

Partneralimentatie tussentijds bijstellen

Bij gewijzigde omstandigheden mag u de alimentatie in onderling overleg altijd aanpassen. Een ander inkomen, samenwonen, nieuwe kinderen, verhuizing, het kan allemaal leiden tot een nieuwe financiële afspraak. Het advies daarbij is om altijd tijdig de afspraken te herzien. Bent u namelijk van mening dat het niet meer eerlijk is, maar zegt u niets, dan kan dat makkelijk tot (grote) problemen tussen u leiden. Trek dus tijdig aan de bel. Een herberekening van de alimentatie is altijd mogelijk en u houdt de afspraken daarmee zuiver en eerlijk.

Otto Philipse

Ervaren (15 jaar) scheidingsbemiddelaar en leverancier van financiële diensten aan advocaten en mediators. Alimentatie berekeningen, ook de meer complexe voor ondernemers of waarin samenloop van toepassing is. Brede financiële achtergrond en veel ervaring met scheidingen.
[email protected]
envelope-ochevron-downphonemenu-circlecross-circle