Als er bij een scheiding partneralimentatie wordt afgesproken, dan is dat altijd voor een beperkte termijn. Maar ook voor die tijd kan de partneralimentatie eindigen. Onder welke voorwaarden is het einde partneralimentatie?
Einde partneralimentatie
Ieder heeft na de scheiding de wettelijk plicht te streven naar financiële onafhankelijkheid. Dat betekent dat degene die de alimentatie ontvangt (meer) gaat verdienen om aan deze plicht te voldoen, de partneralimentatie lager wordt. Verdient deze op een gegeven moment zoveel dat hij/zij hetzelfde te besteden heeft als tijdens het huwelijk, dan kan de partneralimentatie worden beëindigd. Er is immers geen zorgplicht meer, ieder kan financieel gezien voor zichzelf zorgen.
Samenwonen, maar wat is dat?
Gaat een ontvanger van partneralimentatie trouwen, geregistreerd partnerschap aan of "samenwonen als ware men gehuwd" (zie artikel BW 1:160) dan stopt de partneralimentatie ook. De gedacht daarbij is dat iemand anders dan de zorgplicht van de alimentatieplichtige overneemt. Maar wat is samenwonen in dit verband?
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft daar recentelijk een vrij duidelijke uitspraak over gedaan. Die komt erop neer dat als je een LAT relatie hebt, zelfs als dat met twee eigen woningen is, er toch sprake kan zijn van samenwonen. In dit geval was er in feite toch een gemeenschappelijke huishouding omdat o.a. ze veel tijd samen doorbrachten, samen boodschappen deden en kookten voor elkaar, voor elkaar zorgen bij ziekte, samen de vakanties en vrije tijd doorbrachten en samen onderhoud aan beiden huizen pleegden.
Einde termijn partneralimentatie
Uiteraard eindigt de partneralimentatie ook als de afgesproken periode verlopen is. De standaard termijn is momenteel 5 jaar, maar kan door diverse factoren naar boven of beneden flink afwijken.
Wilt u precies weten hoe lang voor uw partneralimentatie geldt, kijk dan op Hoe lang partneralimentatie betalen?
Partneralimentatie tussentijds bijstellen
Bij gewijzigde omstandigheden mag u de alimentatie in onderling overleg altijd aanpassen. Een ander inkomen, samenwonen, nieuwe kinderen, verhuizing, het kan allemaal leiden tot een nieuwe financiële afspraak. Het advies daarbij is om altijd tijdig de afspraken te herzien. Bent u het namelijk van mening dat het niet meer eerlijk is, maar zegt u niets, dan kan dat makkelijk tot (grote) problemen tussen u leiden. Trek dus tijdig aan de bel. Een herberekening van de alimentatie is dan altijd mogelijk en u houdt de afspraken zuiver en eerlijk.