Wie onvoldoende inkomen heeft na de scheiding om min of meer door te leven zoals hij of zij gewend was heeft in principe recht op partneralimentatie na echtscheiding. Naast de financiële mogelijkheden (draagkracht) van de meestverdienende partij is daarbij de behoefte van de ontvangende partij bepalend. Maar wat is die Norm Hof Den Bosch die we dan vaak toepassen?
Ook voor de rechterspraak was bepaling van de behoefte lastig, omdat de verschillende rechtbanken de behoefte op verschillende manieren vaststelden. De methode die het Hof Den Bosch op enig moment hanteerde is makkelijk toe te passen en wordt nu algemeen geaccepteerd.
Norm Hof Den Bosch
De behoefte per persoon is: 60% van het netto gezinsinkomen na aftrek van de kosten voor de kinderen
Het idee is dat wat tijdens het huwelijk te besteden was (het netto gezinsinkomen) voor een deel aan de kinderen is besteed. Door die kinderkosten af te trekken blijft het bedrag over wat kennelijk voor de ouders overbleef. En aangezien het leven na de scheiding duurder is dan daarvoor (twee huizen in plaats van één) nemen we daarvan vervolgens geen 50% per persoon, maar 60%.
Wie goed oplet ziet meteen dat als het gezamenlijk inkomen dus tijdens of na de scheiding niet stijgt, minimaal één der partijen tekort gaat komen. Dit komt ook vaak overeen met de realiteit, zodat de behoefte niet altijd (helemaal) kan worden ingevuld. Hoe dat verder verloopt leest u in Berekenen van alimentatie.
Alternatieven voor de norm Hof den Bosch
De norm blijkt in de praktijk ondanks zijn eenvoud verrassend vaak heel aardig te kloppen. We checken hebben dat vaak gezien door het toepassen van een alternatief, het maken van een begroting. Daarmee brengt ieder in beeld wat hij of zij daadwerkelijk nodig denkt te hebben na de scheiding. Naast een nuttige hulp bij de alimentatieberekening is dit vaak ook prettig omdat het duidelijkheid geeft over de financiële situatie na de scheiding. Zo weet ieder in hoeverre hij of zij rondkomt straks. Voor de alimentatieplichtige is bovendien duidelijk waar het geld heen gaat, en welk bedrag echt nodig is, wat de bereidheid om te betalen sterk verhoogd.
Vaststellen van partneralimentatie
Met de Norm Hof Den Bosch of een begroting kunnen we de behoefte vaststellen, maar dat is niet de enige factor voor het vaststellen van de partneralimentatie. Daar komt de draagkracht berekening en de jusvergelijking nog bij. Hoe dat precies in het werk gaat leest u in Berekenen van alimentatie.