06 22 750 867

Norm Hof Den Bosch

Norm Hof Den BoschWie onvoldoende inkomen heeft na de scheiding om min of meer door te leven zoals hij of zij gewend was heeft in principe recht op partneralimentatie na echtscheiding. Naast de financiële mogelijkheden (draagkracht) van de meestverdienende partij is daarbij de behoefte van de ontvangende partij bepalend. Maar hoe stel je die behoefte vast?

Ook voor de rechterlijke macht was dit lastig, omdat de behoefte op een gegeven moment bij verschillende rechtbank verschillend werd vastgesteld. Zodoende heeft Hof Den Bosch op enig moment de volgende norm ontwikkeld, die inmiddels algemeen wordt toegepast.

Norm Hof Den Bosch

De behoefte per persoon is: 60% van het netto gezinsinkomen na aftrek van de kosten voor de kinderen

Het idee is dat wat u tijdens het huwelijk te besteden had (netto gezinsinkomen) voor een deel naar de kinderen ging. Door die kinderkosten af te trekken blijft het bedrag over wat u kennelijk samen zelf uitgaf. En aangezien het leven na de scheiding duurder is dan daarvoor (twee huizen in plaats van één) nemen we geen 50% per persoon, maar 60%.

Wie goed oplet ziet meteen dat als het gezamenlijk inkomen dus tijdens of na de scheiding niet stijgt, minimaal één der partijen tekort gaat komen. Dit komt ook overeen met de realiteit. Hoe dat op te lossen? Daar is de Raadgever bij Scheiden voor.

Alternatieven voor de norm Hof den Bosch

De norm blijkt in de praktijk behoorlijk te kloppen, maar het heeft beperkingen. Ik merk dat omdat er een goed alternatief voor bestaat: Het maken van een begroting. Het ligt enorm voor de hand want een begroting geeft duidelijkheid over uw kosten na de scheiding. En die zekerheid is erg prettig, niet alleen voor het bepalen van de alimentatie, maar ook om te zien of u rondkomt. En voor de betalende partij is dan helemaal duidelijk waar het geld heen gaat, dat het bedrag echt nodig is, wat de bereidheid om te betalen sterk verbetert.

Schud u niet meteen een begroting uit de mouw? Geen probleem de Raadgever heeft voor u een eenvoudig model ontwikkeld.

 

Otto Philipse

Ervaren (15 jaar) scheidingsbemiddelaar en leverancier van financiële diensten aan advocaten en mediators. Alimentatie berekeningen, ook de meer complexe voor ondernemers of waarin samenloop van toepassing is. Brede financiële achtergrond en veel ervaring met scheidingen.
[email protected]
envelope-ophone