06 22 750 867

Scheiden en de fiscus

Bij een scheiding is het hele financiële plaatje van bezittingen en schulden, kinderkosten, partner- en kinderalimentatie een belangrijk onderdeel. In al die gebieden komt ook de fiscus om de hoek kijken. Waar zijn voordelen te behalen? En welke voetangels en klemmen moet u zien te ontwijken bij scheiden en de fiscus? En hoe verandert dat in de toekomst?

Kinderkosten en de fiscus

Naast kinderbijslag, die u al van de SVB ontvangt, ondersteunt ook de fiscus mensen die alleenstaand ouder zijn. Oftewel je gaat scheiden en de fiscus betaalt extra mee aan de kinderkosten. Dat is mooi, maar welke regelingen zijn er eigenlijk? Nou, de laatste jaren is dat sterk verminderd, maar de volgende kindregelingen zijn er nog:

Belasting en partneralimentatie

Wie partneralimentatie betaalt doet dat bruto. Hij of zij mag dit hele bedrag in mindering brengen op het inkomen, evenals bijvoorbeeld de hypotheekrente. Voor de ontvanger is partneralimentatie inkomen, daarover moet dus inkomstenbelasting.

Let op, over ontvangen partneralimentatie betaalt u ook ZVW als u via uw werkgever nog niet aan het maximum zit. Dat kan een deel van het voordeel teniet doen. Laat u dus goed informeren!

Voordat deze ZVW premie werd geïntroduceerd was er vaak belastingvoordeel te behalen. De betaler trok tegen een hoog tarief belasting af, terwijl de ontvanger er minder belasting over betaalde. Bij hogere alimentaties kon dat een flink voordeel opleveren. Momenteel (2019) wordt dit voordeel vaak door de ZVW premie teniet gedaan.

Schenkbelasting

Vooral opletten hier. Verdeelt u alles zoals het zou moeten, juridisch gezien, dan is er niks aan de hand. Maar bij een scheve verdeling kan dat voor de ontvanger tot onaangename verrassingen leiden! Laat u goed informeren door uw Raadgever. En mocht u iets willen schenken, dan is het in principe mogelijk dat binnen het lage echtgenotentarief te doen, mits correct geformuleerd in het convenant.

Zorg- en huurtoeslag

Omdat na de scheiding de inkomens niet meer worden opgeteld komt u soms nu wel in aanmerking voor deze toeslagen. Ze zijn de moeite waard om naar te kijken. Houdt u er wel rekening mee dat partneralimentatie als inkomen geldt en dus een negatieve invloed op deze toeslagen kan hebben.

Toekomstige veranderingen

De Belastingdienst kijkt ook naar scheiden en de fiscus. De afgelopen jaren is al veel veranderd, en in de huidige plannen gaat dat nog verder. Zorg dus dat u op de hoogte blijft en dat u uw financiële afspraken bijstelt. Als u nu alles netjes heeft laten uitrekenen, maar volgend jaar vervallen voor u allerlei fiscale voordelen, dan draagt u alleen daar de lasten van als u niks doet! U kunt door de Raadgever bij Scheiden op de hoogte worden gehouden. Meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Otto Philipse

Ervaren (15 jaar) scheidingsbemiddelaar en leverancier van financiële diensten aan advocaten en mediators. Alimentatie berekeningen, ook de meer complexe voor ondernemers of waarin samenloop van toepassing is. Brede financiële achtergrond en veel ervaring met scheidingen.
[email protected]
envelope-ophone