06 22 750 867

Toeslagen na scheiding

Als advocaat of mediator wilt u uw klanten ook over toeslagen zoals Kindgebonden Budget, Huurtoeslag, Zorgtoeslag en Kinderopvangtoeslag goed informeren. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste regelingen waar ouders na een scheiding mee te maken hebben.

Toeslagen na scheiding

Kindgebonden Budget of KGB is een regeling voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Het gaat vaak om aanzienlijke bedragen die ook nog eens kunnen oplopen na de scheiding. Het is gekoppeld aan de degene die de kinderbijslag ontvangt en het inkomen van diegene bepaalt de hoogte. Hoe lager het inkomen hoe meer KGB kun je stellen. Er is ook een vermogenstoets waarboven geen recht meer op KGB is. Deze ligt ruim boven een ton en wordt jaarlijks bijgesteld.

Huurtoeslag geldt voor mensen die een sociale woning huren en niet teveel inkomen of vermogen hebben. Het kan behoorlijk oplopen, tot rond de € 300 per maand. Omdat veel mensen in eerste instantie gaan huren na de scheiding en niet altijd voldoende inkomen voor koop of vrije sector huur komt dit nogal eens voor.

Zorgtoeslag helpt als er weinig inkomen is om de zorgpremie te betalen. De regeling zorgt er ook voor dat kinderen die 18 worden en zorgpremie moeten gaan betalen daar een tegemoetkoming voor krijgen.

Kinderopvangtoeslag dekt een flink deel van de kosten van kinderopvang, afhankelijk van het inkomen van de aanvrager.

Aanvragen toeslagen

Niet iedereen is op de hoogte van alle regels en voorwaarden en hoewel de Belastingdienst het behoorlijk overzichtelijk heeft gemaakt, zie www.toeslagen.nl, is het voor veel mensen geen gesneden koek.

Fouten maken in de aanvraag kan bovendien tot grote problemen leiden, zoals de toeslagenaffaire in 2020/2021 laat zien.

Als advocaat / mediator dient u zodoende goed op de hoogte te zijn van de regelingen en de aanvraag procedure. Wij zijn daarbij graag uw hulp en sparring partner.

Inkomensafhankelijke Combinatiekorting

Hoewel vaak in één adem met de toeslagen genoemd, is de ICK een zogenaamde heffingskorting en geen toeslag. Het verschil is dat deze als korting op de door te betalen belasting wordt toegepast. Terwijl toeslagen maandelijks door de Belastingdienst rechtstreeks worden uitgekeerd.

Bij onze alimentatieberekeningen houden we met alle fiscale mogelijkheden en risico's rekening, zodat u als advocaat of mediator uw cliënten optimaal kunt infomeren.

Otto Philipse

Ervaren (15 jaar) scheidingsbemiddelaar en leverancier van financiële diensten aan advocaten en mediators. Alimentatie berekeningen, ook de meer complexe voor ondernemers of waarin samenloop van toepassing is. Brede financiële achtergrond en veel ervaring met scheidingen.
[email protected]
envelope-ochevron-downphonemenu-circlecross-circle