Als kinderen na een scheiding meerderjarig worden kan dat aanleiding zijn om de bestaande afspraken over kinderalimentatie aan te passen. Een studie starten, een eigen inkomen of zelfstandig gaan wonen bijvoorbeeld heeft grote invloed op de behoefte van de betreffende jong-meerderjarige. Terwijl ook diverse fiscale zaken veranderen. Waar moet u op letten en hoe komt u tot nieuwe afspraken?
Jong-meerderjarigen
Waneer worden kinderen eigenlijk jong-meerderjarigen? In principe is het in Nederland zo dat je bij 18 meerderjarig wordt, volwassen volgens de wet. Maar in de periode tot 21 jaar spreken we als we het over alimentatie hebben over jong-meerderjarigen, omdat in die periode de ouders nog onderhoudsplichtig zijn en deze "kinderen" nog recht hebben op financiële ondersteuning.
Kinderalimentatie wordt "bijdrage in levensonderhoud en studie"
Omdat een volwassene nu eenmaal geen kind meer is voldoet de term kinderalimentatie niet meer, zodoende hebben we het dan over een bijdrage in levensonderhoud en studie.
Als er verder niets groots verandert in de situatie (dus geen baan, studie of uit huis wonen etc.), zou je als ouders kunnen volstaan met dezelfde afspraken als tot dat moment. Let wel dat er financieel sowieso iets verandert:
- De kinderbijslag vervalt. In 2024 is dat zo'n € 134 per maand.
- Het kindgebonden budget (KGB) vervalt. Hoeveel dat voor de betreffende ouder is hangt sterk van de persoonlijke situatie af, maar kan zomaar € 400 per maand schelen.
- Er moet nu worden betaald voor de zorgpremie en er ontstaat recht op zorgtoeslag. In veel gevallen vallen deze beide bijna tegen elkaar weg, zodat de financiële consequenties beperkt kunnen zijn.
De behoefte van de jong-meerderjarige
Ouders dienen altijd voor hun kinderen te zorgen, maar vanaf 18 jaar is dat afhankelijk van de behoefte van het betreffende kind en niet meer van het inkomen van de ouders. Kortom, er zal vast moeten komen te staan wat hij / zij daadwerkelijk nodig heeft.
Blijft het kind qua verblijfplaats en omgang hetzelfde doen, dan is er niet veel bijstelling nodig en zou kunnen volstaan met de lopende afspraken. Let wel op de gevolgen zoals hierboven beschreven.
Vervandering van de behoefte van het kind kan worden veroorzaakt door:
- Het wegvallen van kinderbijslag en KGB zoals hierboven genoemd.
- Het starten van een studie
- Uit huis gaan wonen
- Eigen inkomen verwerven:
- Een (bij) baan
- Studieverzekering of spaarpot valt vrij
- Studiefinanciering komt beschikbaar
Een studie starten
Gaat het kind studeren dan kunt u ook gebruik maken van de normbedragen die de WSF hanteert om de behoefte te bepalen, dat scheelt een hoop rekenwerk....
Volgens de Wsf bestaat het budget voor een student uit een normbedrag voor de kosten van levensonderhoud, een tegemoetkoming in de kosten van lesgeld danwel het collegegeldkrediet en de reisvoorziening. Daarnaast wordt rekening gehouden met het feit of een kind thuis woont of op kamers.
Nieuwe afspraken maken
Het mag u inmiddels duidelijk zijn dat er reden genoeg is om opnieuw naar de financiële afspraken te kijken als uw kind 18 wordt. Dat doet u samen als ouders met het betreffende kind, want ieder heeft zo zijn rechten en plichten hierin. Mocht dat lastig zijn dan kan een nieuwe alimentatieberekening nuttig zijn (zie Alimentatie herberekenen). Mocht u er samen dan nog niet uitkomen dan kan een mediator c.q. advocaat helpen.
Wie draagt wat bij?
In principe bent u als ouders verplicht de bijdrage levensonderhoud en studie naar draagkracht onder u te verdelen. Daarnaast zult u goed moeten kijken wie wat (al) betaalt. Enkele bekende instinkers:
- Een ouder betaalt de zorgpremie, maar het kind behoudt zelf de zorgtoeslag
- De studiekosten worden door de ouders 50/50 betaald, terwijl de inkomensverhouding heel anders is
- De afspraken met het kind zijn al langer zo dat hij/zij een aantal zaken zelf betaalt, daar moet wel rekening mee worden gehouden.
- Een bijbaantje mag natuurlijk ook gewoon een leuke extra voor het kind zijn.
- De ouder waar het kind (hoofdzakelijk) verblijft vraagt kostgeld
Bij het maken van nieuwe afspraken hoeft dit allemaal geen probleem te zijn, als het onder aan de streep maar klopt wat ieder bijdraagt.
Invloed op partneralimentatie
Let op dat als u nieuwe financiële afspraken over kinderkosten maakt, dat ook van invloed kan hebben op de partneralimentatie.